Det ”onda” föreningslivet

Hur jobbar man egentligen i en förening? Varför tillåter man att medlemmar mobbar varandra, fryser ut varandra, utövar makt och utpressning samt jagar ut medlemmar? Liknande på en arbetsplats får inte förekomma, inte inom skolan heller. Men inom diverse föreningar är det ok eller man ser i alla fall mellan fingrarna på det som händer.

Jag har blivit vittne till en massa dumheter inom olika föreningar och även själv blivit drabbad, bland annat spreds en massa falska påståenden om mig efter jag lämnat min post som ordförande i bostadsrättsförening när jag sålde min lägenhet och flyttade.  Jag har haft i stort sett alla positioner man kan ha i en styrelse, från suppleant till ordförande, inom alla varianter av föreningar som finns. Det har varit inom ideella föreningar, ekonomiska föreningar och så kallade kamratföreningar. Allt arbete har varit oavlönat och jag har hela tiden jobbat för föreningens och medlemmarnas bästa. I alla föreningar har jag sett människor som försökt utöva makt för egen vinnings skull, agerat utan att förankra i styrelsen innan, fattat egna beslut som gått emot stadgarna. Sett hur människor ”kuppat” på årsmöten, bråkat på styrelsemöten och årsmöten och medvetet förstört den goda stämningen som en gång fanns. Vad finner man för nöje i att tjafsa på ett möte så det tar sex-åtta timmar istället för två timmar?  Varför jobbar så många föreningsstyrelser i hemlighet och är rädda för transparens, att låta medlemmarna ta del av vad som händer? Varför fryser man ut människor som vill jobba utan att ge korrekt feedback på varför det sker? Varför sprider man en massa falska rykten om människor? 

Apropå falska rykten, jag har under flera år fått höra rykten om en känd person i de föreningskretsar där jag för tillfället är aktiv, att den personen har stora problem med alkoholen och att personen i fråga dessutom blir dum och aggressiv vid alkoholintag. Ganska nyligen träffade jag en mycket nära vän till den personen jag hört rykten om. Jag tänkte, jag frågar nu rent ut hur sanna dessa rykten är. Det finns inte en tillstymmelse till sanning i dessa rykten! Personen i fråga dricker ibland en öl eller ett gals vin, men inte mer och då har man inte stora problem med alkohol. Dum och lite aggressiv kan personen i fråga bli utan en droppe alkohol. Dessa falska rykten har alltså florerat i flera år utan att någon bemödat sig att kontrollera sanningen. Skrämmande! Jag kan räkna upp flera liknande rykten, men nöjer mig med detta rykte som exempel.

Sen undrar man varför det är så svårt att få folk att frivilligt jobba inom föreningslivet!? Men snälla, tänk efter! Hur ska vi få människor att arbeta oavlönat och dessutom utsätta sig själva och sina familjer för elakheter, förföljelser, rykten och skitsnack? Det är dags att Sveriges föreningsliv vaknar upp och sätter stopp för maktmissbruk, mobbing och andra oegentligheter samt de som inte respekterar demokrati! Vad händer om Sverige förlorar alla sina föreningar? Lek med tanken… inga idrottsföreningar, inga bostadsrättsföreningar, inga vägföreningar, ingen fotoklubb m.m. 

 

Valet är ditt om du vill acceptera mobbing, trakasserier eller om du vill stå upp för ett fritt föreningsliv som bygger på demokrati, jämlikhet och att alla behövs!


Förening